Z natury

Eco Styl Życia

Chemiczne dodatki do żywności

Dodaj komentarz

Co roku zwiększa się spożycie chemicznych dodatków zawartych w żywności przez przeciętnego człowieka. Środki te przeważnie oznaczane są literą E, a ich właściwości to poprawa jakości i wyglądu produktu, ułatwienie przetwarzania żywności, poprawa walorów smakowych. Niestety ich nadmierne spożywanie nie przynosi dobrych skutków dla naszego organizmu. Takie substancje mogą wywoływać alergię, zgagę, obciążyć wątrobę i nerki a nawet przyczynić się do powstania nowotworu.

Barwnik E 102 Tartrazyna- Żółcień spożywcza 5

– zawiera histaminę, która może wywołać reakcje astmatyczną u alergika

– może powodować nadpobudliwość (w połączeniu z E 210-215)

– wywołuje skurcze macicy, co może przyczynić się do poronienia

– występuje w : napoje, przede wszystkim pomarańczowe, musztardy, sztuczne miody, polewy do ciast, napoje bezalkoholowe, kukurydza konserwowa, dżemy

Barwnik E 123 Amarant

– działanie mutagenne, może powodować wady w rozwoju płodu

– potencjalny czynnik rakotwórczy

– występuje w: ciastkach i galaretkach w proszku, kawiorze, przetworach z czarnej porzeczki.

Barwnik E 129 Czerwień Allura AC

– uszkodzenia nerek

– wymioty

– krwawienia żołądkowo-jelitowe

– nadpobudliwość

– reakcje alergiczne

– występuje w: słodkich napojach, żelkach, galaretkach

Konserwant E 211 Benzoesan sodu

– podrażnienie śluzówki żołądka

– alergie

– pieczenie warg

– wymioty

– z E 300 (wit. C) może tworzyć rakotwórcze związki (napoje gazowane)

– występuje w: gotowych dipach, sosach, zupach, przetworach owocowych, konserwach

Konserwant E 250 Azotyn sodu

– potencjalnie rakotwórczy

– nadpobudliwość

– utrudnia transport tlenu przez krew

– występuje w : mięsach, rybach, wędlinach

Zagęszczacz i czynnik żelujący E 407 Karagen

– ubytki w błonie śluzowej żołądka

– owrzodzenia

– złośliwe nowotwory

– występuje w: konserwach, dżemach, mleku w proszku, wędlinach, galaretkach.

Wzmacniacz smaku E 621 Glutaminian sodu

– zawroty głowy

– nudności

– palpitacje serca

– występuje w : produktach instant, sosy, przyprawy, konserwy

Środek słodzący E 951 Aspartam

– bóle głowy

– migreny

– skurcze mięśni

– zaburzenia wzroku i słuch

– drażliwość

– występuje w : niskokalorycznych napojach, jogurtach, deserach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s